SERTESER, GÜNCEL GELİŞMELER HAKKINDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Sayın Meclis Başkanım,
Değerli Divan,
Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz,
Kıymetli Meclis Üyelerimiz,
Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Konuşmama geçmeden önce, tebrik ve taziye mesajlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Üzüntüyle belirtmek isterim ki; ilimiz esnaflarından, Mehmet, Salim Pancar ve Nazente Kösem’in babası, Salim Usta Lokantası’nın kurucusu Ahmet Metin Pancar vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.
Odamız Üyesi Mehmet Koçkan’ın oğlu, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Koçkan ve Celal Koçkan, İbrahim Koçkan ve Ömer Beytullah Koçkan’ın yeğeni Ali İhsan Koçkan vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.
Afyonkarahisar basın camiasının değerli ismi Arif Yağcı’nın vefatı dolayısıyla derin üzüntü içerisindeyiz. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde metan gazına maruz kalması sonucu 12 askerimiz şehit oldu. Şehit olan Mehmetçiklerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde başlayıp rüzgârın etkisiyle ilimiz İhsaniye ilçesine bağlı Sarıcaova köyüne kadar ulaşan orman yangını hepimizi derinden üzdü. Yangına müdahale sırasında şehit düşen 5 orman işçimizi ve 5 AKUT gönüllümüzü rahmetle anıyor; ailelerine, yakınlarına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.
ICC Dünya Odalar Federasyonu Başkanlığına yeniden seçilen Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu tebrik eder, görevinde başarılar dilerim.
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında, Odamıza kayıtlı firmalardan Afyon Et Entegre A.Ş. (Cumhuriyet Sucukları) 228’inci, Sayın Prefabrik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise 466’ncı sırada yer alarak bizleri gururlandırmıştır. Afyonkarahisar sanayisinin üretim gücünü, istihdam kapasitesini ve ülke genelindeki rekabetçiliğini ortaya koyan bu önemli başarılarından dolayı her iki firmanın da kıymetli ortaklarını ve özverili çalışanlarını tebrik ediyor; ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameyle Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atandı. Sayın Prof. Dr. Nurullah Okumuş’u yeni görevi dolayısıyla tebrik ediyor; ülkemize ve sağlık camiasına hayırlı olmasını diliyorum.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, denizlerdeki egemenliğimizin ve bağımsızlığımızın simgesidir. Türk denizciliğinin gelişimi, sadece ekonomik değil aynı zamanda stratejik bir güçtür. Kabotaj Kanunu ile birlikte denizlerimizde kendi bayrağımızla özgürce seyrüsefer yapma hakkını kazandık. Bu anlamlı günde, denizciliğimizin gelişimi için emek veren tüm sektör çalışanlarını saygı ve minnetle anıyor; denizlerimizde daima bağımsız, güçlü ve güvenli kalmayı diliyorum.
15 Temmuz 2016 gecesi, milletimizin iradesine ve demokrasimize kasteden hain bir darbe girişimi yaşandı. Ancak bu karanlık gece, halkımızın cesareti ve kararlılığıyla bir destana dönüştü. Şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakârlıkları sayesinde demokrasimiz yeniden ayağa kalktı. 15 Temmuz, sadece bir direniş değil, aynı zamanda birlik ve beraberlik ruhunun zirveye çıktığı bir gündür. Bu anlamlı günde, demokrasimizi savunan tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, birliğimizin daim olmasını temenni ediyorum.
20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı, soydaşlarımızın can güvenliğini sağlamak ve adadaki Türk varlığını korumak adına atılmış tarihi bir adımdır. Bu harekât, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kararlılığı ve gücünün göstergesidir. Bu vesileyle, Kıbrıs’ta barış ve özgürlük uğruna mücadele eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.
24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı, basın mensuplarının halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşması adına üstlendikleri önemli sorumluluğu hatırladığımız özel bir gündür. Bu anlamlı günde, mesleklerini büyük bir özveriyle icra eden tüm basın mensuplarının bayramını kutluyor; görevlerinde başarılar diliyorum.
Kıymetli Meclis Üyelerimiz,
Bu hafta başında, Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında gerçekleştirilen Sinanpaşa Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Toplantısı’na katıldım. Toplantıda bölgenin gelişimine yönelik atılan kritik bir adımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Toplantıda Sinanpaşa OSB’nin altyapı yapım işi ihalesine çıkılması kararını aldık. Alınan bu kararla, Sinanpaşa OSB’nin yatırım sürecinde önemli bir aşama daha geçilmiş oldu. Altyapı yapım işi ihalesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığı ve ihale sürecinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesi yönünde mutabakata varıldı.
Alınan bu kararın, bölge sanayiinin gelişimi ve istihdama katkısı açısından büyük önem taşıdığını belirtmek istiyorum. Sinanpaşa OSB’nin altyapı çalışmalarının hızla tamamlanmasıyla birlikte, bölgenin daha fazla yatırımcı çekmesini istihdam ihracat ve katma değerli üretim olanaklarının artması bekliyoruz.
Sayın Meclis Üyeleri,
Bugünkü toplantımızda son dönemde ekonomiyle ilgili öne çıkan bazı gelişmeleri kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.
TEPAV tarafından yayımlanan Para Politikası Değerlendirme Notunda enflasyonun Mayıs 2024’ten bu yana düşüşte olduğu belirtilmiş, ancak bu düşüşe rağmen enflasyonla mücadelenin sürdürülebilirliğinin giderek zorlaştığına dikkat çekilmiş. Özellikle iç ve dış riskler, enflasyon beklentilerinde istikrar sağlamayı güçleştiriyor.
TEPAV, Merkez Bankası’nın faizle ilgili elinde sınırlı bir indirim alanı bulunduğunu, buna rağmen faiz indiriminin çok temkinli yapılması gerektiğini ifade etmişti. Hedeflenen enflasyonla mevcut görünüm arasında fark olduğu da vurgulanmıştı. Ayrıca Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke olduğunun da altı çizilmişti.
TEPAV politika faizinin yüzde 43’e düşürülmesini, ancak gecelik borç verme faizinin yüzde 46 seviyesinde korunmasını öneriyordu. Tabi burada temel beklenti, yapısal tedbirler uygulanmadan enflasyonla mücadelenin kalıcı başarıya ulaşamayacağı yönündeydi.
Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı son kararı bu beklentilerle paralel oldu ve politika faizi 300 baz puan düşürülerek yüzde 46’dan 43’e indirildi. Bu adım, para politikasında temkinli bir gevşeme sinyali verirken, fiyat istikrarını korumaya dönük sıkı duruşun da devam ettiği mesajını içeriyor.
Sayın Meclis Üyelerimiz,
Piyasalarda Türkiye’ye yönelik beklentiler oldukça konuşulmakta. Reuters tarafından yapılan ankette, Merkez Bankası’nın bu toplantıda politika faizinde 250 baz puanlık bir indirim yaparak faizi yüzde 43,5 seviyesine çekmesi bekleniyordu. Ankete katılan 17 ekonomistten yalnızca biri indirime ihtimal vermezken, diğer tahminler yüzde 42,5 ile 44,5 arasında değişiyordu. Morgan Stanley Yatırım Bankası da bu ayki indirimi takiben yıl sonuna kadar üç adım daha aynı büyüklükte indirim yapılabileceğini ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 36’ya kadar gerileyebileceğini öngörüyordu.
Piyasalardaki bu beklentiler, haziran ayında açıklanan enflasyon verileriyle de desteklenmişti. Yıllık enflasyon yüzde 35,05’e gerileyerek beklentilerin altında kalırken, gıda ve içecek gibi temel kalemlerde yaşanan fiyat düşüşleri dezenflasyon sürecinin güçlendiği yorumlarını beraberinde getirdi.
Nitekim az önce de söylediğim gibi Merkez Bankası’nın 300 baz puan indirim kararının piyasa beklentileri gibi gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte, bu kararın piyasalara ve enflasyon beklentilerine etkilerini yakından takip edeceğiz.
Bir diğer önemli gelişme de CDS risk primimizdeki düşüş. Kısa süre önce 319 seviyelerinde olan Türkiye’nin 5 yıllık risk primi, bugün itibarıyla 284 seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Bu tablo, uluslararası piyasalarda Türkiye’ye yönelik risk algısının biraz daha iyileştiğine işaret ediyor. CDS’teki bu seviyeler, dış finansman maliyetlerimizi azaltırken, yatırımcı güvenine de katkı sağlıyor. Bu iyileşmenin sürmesi, ekonomik istikrar açısından önemli bir avantaj olur.
Başka bir güncel gelişme de Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik çalışmaları. Tüketicinin korunması ve doğru bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan yeni düzenlemeler, sektör ihtiyaçları ve artan tüketici şikayetleri doğrultusunda güncelleniyor. Taslak düzenlemeye göre, artık tartılarak satılan ürünlerde ambalaj ağırlığının yani daranın düşülmesi zorunlu hale geliyor. Böylece tüketiciler, yalnızca aldıkları ürünün net ağırlığı üzerinden ödeme yapacak. Bu yaklaşım Ahilik kültüründen gelen ölçü ve tartıda doğruluk ilkesini de yansıtıyor.
Bir diğer yenilik ise yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerlerinde menü ve fiyat listelerine ulaşımın kolaylaştırılması. Lokanta, kafe, restoran gibi işletmelerin masa üzerinde karekod ile fiyat listelerini sunması mümkün olacak. Kapı önünde ve masada fiziksel menü bulundurma zorunluluğu ise devam ediyor.
Ayrıca bakanlık kriterlerine uygun işletmelerin fiyat listelerini dijital bir sistemde yayınlamasına imkan sağlanacak. Bu sayede tüketicilerin farklı işletmelerin fiyatlarını karşılaştırması daha kolay hale gelecek. Son olarak kitap, dergi gibi yayınların satışında da fiyat etiketiyle birlikte elektronik cihazlardan fiyat bilgisi sunulmasının önü açılıyor. Böylece hem sektör teknolojiye daha iyi uyum sağlıyor hem de tüketicilerin doğru bilgiye erişimi kolaylaşıyor.
Ayrıca, başka bir olumlu gelişme de sanayi üretim endeksi verilerinde yaşandı. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın yaptığı açıklamaya göre, mayıs ayında sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 4,9, aylık bazda ise yüzde 3,1 oranında artış gösterdi. Bu artış, özellikle ihracatla birlikte sanayimizin ivme kazandığını ortaya koyuyor.
Katma değeri yüksek ve teknoloji odaklı üretim anlayışının etkisiyle sanayimizdeki bu büyüme, Türkiye’nin küresel rekabet gücüne de katkı sağlıyor. Üretim gücünü modern teknolojiyle birleştiren sanayicilerimizin emeği, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla birlikte kalkınma hedeflerine önemli bir destek sunuyor. Ülkemiz, girişimciliği ve üretim iradesini teknolojiyle harmanlayarak hem içeride hem dışarıda değer üretmeye devam ediyor.
Sözlerime son verirken Beni dikkatle dinlediğiniz için teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.