ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ DEĞERLENDİRİYOR, SORUNLARINI ÇÖZÜME KAVUŞTURUYORUZ”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, koronavirüs salgını dolayısıyla sıkıntı yaşayan sektörlerin sorunlarının birçoğunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte çalışarak çözdüklerini kaydetti. Serteser, “Küresel bir sorun olan koronavirüs salgını dolayısıyla Meslek Komitelerimiz, sektör temsilcileri ve üyelerimiz, sorunlarını bize ilettiler, iletmeye devam ediyorlar. Biz de yaşanan sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi üst kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne aktarıyoruz. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, üst makamlar nezdinde taleplerimizi gündeme getiriyor. Koronavirüs salgınının ülkemizde görünmesinden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’e ilettiğimiz 21 maddenin birçoğu çözüme kavuşmuş olup 34 konu başlığında düzenleme yapılmıştır” dedi.

Serteser, yapılan düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Gündeme getirdiğimiz taleplerle birlikte koronavirüs salgınından büyük ölçüde etkilenen Perakende, AVM, Demir Çelik, Otomotiv, Lojistik- Ulaşım, Sinema, Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil Konfeksiyon ve Etkinlik - Organizasyon sektörlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran’daki Muhtasar, KDV, SGK ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.

Reel sektörün finansa erişimini kolaylaştıran Kredi Garanti Fonu uygulamasında destek 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılacak; böylece 350 milyar TL’nin üzerinde ilave kefalet limiti sağlanacak. Kullandırımlarda likidite ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere öncelik verilecek.

İhracatçıya stok finansmanı desteği verilecek. Böylece ilimizdeki 394 ihracatçı firmamız, bir nebze de olsa nefes alacak.

Reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatımı sağlanacak, yeni kullanımlara 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilecek, kredi kullanım süreleri 240 güne ve uzun vadeliler için 720 güne çıkarılacak.

Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.

Havayolu yolcu taşımacılığında KDV oranı 30 Haziran 2020 tarihine kadar yüzde 1’e indirilecek.

Afyonkarahisar iş dünyasının talepleri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri doğrultusunda, koronavirüs salgınının etkisini azaltmak için pek çok imkân sağlanmıştır. Bu kapsamda KOSGEB’in 30 Haziran’a tahakkuk edecek alacakları 2021 yılına ertelenecek.

İcra ve iflas takipleri 30 Nisan'a kadar durdurulacak.
Kamu bankaları ve bazı özel bankalar tarafından vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limiti tahsis edilecek.

Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmeyecek.

Teknoparklardaki kuluçka firmalarından ve ticari işletmelerden 2 ay süreyle kira alınmayacak. Ki bu düzenleme, Teknoparklar’da üretim yapacak firmalarımız için oldukça önem taşıyor.

Girişimlerimiz sonucunda geri kazanım payının (GEKAP) beyannameleri altı ayda bir verilmesi kararlaştırıldı.

Kapıkule Sınır Kapısı’nda (öncesinde Habur’da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da yaygınlaştırılması uygun görüldü.

Mart ayı KDV ve BA/BS beyannameleri ve ödemeleri 1 ay ertelendi.

Mart, Nisan, Mayıs aylarına ilişkin 6 aylık vergi ertelemeleri tüm şahıs işletmelerini ve bazı ilave sektörleri (Mobilya, Madencilik, İnşaat, Endüstriyel Mutfak, Araç Kiralama, Matbaacılık, Sağlık Hizmetleri) de kapsayacak şekilde genişletildi. Şahıs işletmelerinin bu kapsama girmesi, özellikle bizim için çok önemlidir. Zira faal üyelerimizin yaklaşık 4’te 1’i şahıs kaydıdır.

Müteahhitlik firmalarının üzerinde durduğu Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihi de 30 Haziran’a ertelendi.

İş dünyamızın finansman ve istihdamın sürdürülebilirliği konusunda yaşadığı sorunlar için de çözüm üretilmiştir. Kamu bankaları öncülüğünde ‘İş’e Devam Kredi Desteği’ açıklandı. 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık yüzde 7,5 faiz oranlı kredi başvuruları 26 Mart 2020 tarihi itibariyle başladı.

İşletmelerin çalışanlarının koronavirüs salgınının olumsuz etkisine maruz kalmaması amacıyla Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma şartları iyileştirildi. 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi. Kapatılan işletmeler için başvuru belgeleri 10’dan 2’ye düşürüldü.

Bununla birlikte, 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020’ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.

İlimiz, özellikle termal turizm alanında ülkemizin önde gelen markası olmuştur. Turizm sektörü temsilcilerinin bize ilettiği konularda da düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Turizm sektöründe 1 Nisan 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihi arasında kamuya ödenecek tüm kira, hasılat, ecrimisil ödemeleri 6 ay ertelendi.

Otellerimizin bize ilettiği talepler doğrultusunda Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi.

Reel sektörün talebi çerçevesinde 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçlarının, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmemesi kararlaştırıldı.

Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı.

Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10’dan 2’ye düşürüldü.

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için geçerli olan Ticari Alacak Sigortası kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dahil edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 27 Mart itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL’lik destekleme ödemesi yapacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL’ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek.

Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda, Oda aidatlarının ertelenmesi için de girişimde bulunduk. Girişimimiz sonuç verdi ve Haziran ayında Odamız’a ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, gecikme zammı ve faiz tahakkuk ettirilmeksizin Ekim 2020 tarihine ertelendi.

İşletmelerin çeklerini ödeyebilmeleri için, tüm sektörlerde Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz ‘Çek Ödeme Destek Kredisi’ 30 Mart 2020’de uygulamaya alındı.

Kamu bankaları tarafından açıklanan ‘İşe Devam Kredi Desteği’ yanında özel bankaların da katılabileceği yüzde 9,5 faizli, 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği’ paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular 30 Mart 2020’de (bugün) kabul edilmeye başlandı.

Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin salgın hastalığa karşı barınma ve çalışma koşullarının sürekli olarak kontrol edilmesi, tarım arazilerine ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve tarım ürünlerinin pazara ulaşımını kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Limanlardaki ardiye ücretleri indirildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri’ne Nisan ve Mayıs’ta ödenmesi gereken krediler, faizsiz olarak 2 ay süreyle ertelendi.

Banka şubelerinin kredi uygulamalarından kaynaklı sorunların iletilmesi için BDDK nezdinde şikayet hattı oluşturuldu.”

HİSARCIKLIOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Serteser, açıklamasını şu ifadelerde bitirdi:
“Odamız, TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu liderliğinde, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Meslek Komitelerimiz’in ve üyelerimizin bize ilettiği sorunların çözümü için var gücü ile çalışacaktır. İş dünyamızın sorunlarını gece gündüz demeden takip ederek en üst makamlarla paylaşan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum.”

Ekleme Tarihi:30.03.2020

Okunma Sayısı:1657

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz