ATSO YÖNETİMİ, BASIN MENSUPLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Kâtip Üyesi Osman Erdem, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Gül ve Ahmet Şükrü Köse, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Güzbey, Akif İşbilir ve Ahmet Anlıak, Afyonkarahisar’daki basın mensupları ile ATSO Hizmet Binası’nda bir araya geldi. ATSO Yönetimi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecileri tebrik etti.

GAZETECİLİKTE KAMU YARARI GÖZETİLİR

Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, Megabirlik Temsilcisi Mehmet Emin Güzbey, Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Onursal Başkanı Hacı Hakkı Özsoy, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Abdioğulları ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda konuşan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, “Geçtiğimiz hafta 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla birçok program düzenlendi. Sizler de şehrimizin güzide basın mensupları olarak yoğun bir hafta geçirdiniz. Biz de ATSO ailesi olarak bu yoğun haftadan biraz daha uzaklaşmış olacağınızı düşünerek sizleri bugün ağırlamayı uygun gördük. Gazetecilik, toplumun aydınlatılması amacıyla kamu yararı gözetilerek yapılan bir meslektir. Hepiniz gece-gündüz demeden çalışıyor ve yoruluyorsunuz. Ancak yazdığınız, yayınladığınız, görüntülerini aktardığınız haberler ilgili merciler tarafından dikkate alındığında, bazı olumsuzlukların olumlu hâle döndüğünü gördüğünüzde, o yorgunluktan eser kalmıyordur. Siz, hem halkın haber alma özgürlüğünün gereğini yerine getiriyor; hem de kamu kurumlarının, özel kuruluşların ve meslek örgütlerinin sesini topluma duyuyorsunuz. Bu nedenle siz, aynı zamanda bizim çalışma arkadaşlarımızsınız. Bizim yaptıklarımızı sizler sayesinde topluma duyurabiliyoruz” dedi.

ATATÜRK, BASINA ÖNEM VERİYORDU

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün basınla ilgili bir sözünü de aktaran Merdivenci, “Cumhuriyetimiz’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün basına ne kadar büyük önem verdiğini şu sözlerle anlamaktayız: ‘Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve doğru yolu göstermede, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, özetle bir milletin hedefi saadet olan müşterek istikamette yürümesini teminde basın, başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.’ Biz de Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak, basına, basın kuruluşlarında çalışan arkadaşlarımıza çok değer veriyoruz. Sizin hazırladığınız haberleri, yaptığınız yorumları çok önemsiyoruz. Sözlerime son verirken doğru ve ilkeli yayın anlayışından hiçbir zaman ayrılmayan sizlerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor; hepinizi Meclis’im adına saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL HÂLE GETİRECEĞİZ

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de konuşmasına gazetecileri kutlayarak başladı. Serteser, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyorum. Biz ATSO olarak ilk defa basınla kalabalık olarak bu şekilde bir araya geldik. İnşallah bundan sonra biz de Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitelerimiz gibi bunu geleneksel hale getireceğiz. Belki sadece 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde de yapmayacağız. Biraz daha sık bir şekilde bu toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Çünkü ilimizin sorunlarını, çözüm önerilerini medya ile paylaşmak, kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın bundan sonraki faaliyetleri arasına girecek. Bunu biz, kendi sosyal medyamız, internet sitemiz, e-postalarımız, mesajlarımızla yapıyorduk. Ama belli aralıklarla basın mensuplarıyla bu şekilde bir araya gelerek sohbet toplantısı şeklinde yapmış olacağız. Zaten kısa zaman sonra Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni bir organı olan Yüksek İstişare Kurulu da kurulacak. Bu TOBB tarafından yeni bir organ olarak belirlendi. Yönetim Kurulu’nun iki misli kadar sayıyı aşmayacak şekilde ilimizden bu Yüksek İstişare Kurulu’nu da belirleyeceğiz. Zaman zaman Yönetimimiz, Meclisimiz haricinde ilimizin sorunları, yapılması gerekenler, projeler, fikirler konusunda tartışacağız” dedi.

YENİ DERNEK’E BAŞARILAR

Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği’ne başarılar dileyen Serteser, “Afyonkarahisar basın hayatına Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği diye yeni bir dernek girdi. Biliyorsunuz daha önce iki derneğimiz vardı. Bir tanesi Mehmet Emin Güzbey’in başında olduğu Gazeteciler Cemiyeti idi. Bir diğeri de Mehmet Abdioğulları’nın başında olduğu Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği idi. Bir yıl önce, geçtiğimiz 10 Ocak tarihinde bu işin temeli atılmıştı. Yaklaşık 5 ay önce tüm gereksinimleriyle derneğin yönetim kurulu tamamlanmış oldu. Bu Afyonkarahisar için bence önemlidir. Hepinizle bir arada iken bunları söylemekte fayda görüyorum. Hakikaten birçok il bu konuda imrenerek ‘Nasıl yaptınız?’ dediler. Ben de bu derneğin yönetim kurulu üyesiyim. İnanıyorum ki derneğimiz sadece yerel gazetelerle, televizyonlarla sınırlı kalmayacak. Radyo ve internet sitelerinde gazetecilik faaliyeti sürdüren bu işin sahipleri, çalışanlarıyla belli kriterler dâhilinde buluşacaktır. Basının hep bir arada, bir dernek çatısı altında olması bence çok önemli. Çünkü Ticaret ve Sanayi Odası’nda da temsil ediliyorsunuz. Dolayısıyla birlik olmak birçok şeyin güzelliğini getirir. Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır sözü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun sıkça dile getirdiği bir sözdür. Dolayısıyla bu derneğe hepinizin sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Dernek Başkanımız Sezer Küçükkurt, Dernek Onursal Başkanımız Hacı Hakkı Özsoy ve yönetim kurulu üyelerini de tebrik ediyorum. Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin mutlaka çalışmalar yapacaklarını, yaptıklarını biliyorum. İlimize Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği’nin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BASIN KURULUŞLARINA TEŞEKKÜR

ATSO’nun haberlerinin tüm basın-yayın organlarında yayınlandığını kaydeden Serteser, “Bundan dolayı müteşekkiriz. Bir kurum ne derece önemli faaliyetler yapsa da eğer onları kamuoyuna basın aracılığıyla duyurmayı başaramıyorsa çok eksik kalmış demektir. Dolayısıyla faaliyet yapmak önemlidir. Güzel faaliyetler yapmak çok önemlidir. Ama bunu sadece üyelerinize değil basın aracılığıyla tüm kamuoyuna iletiyoruz. Yerel basının yanı sıra birçok ulusal düzeyde yayın yapan yayın kuruluşu ve basın organımız var. Haber ajanslarımızın temsilcileri de var. Dolayısıyla öncelikle yerelde ilimize sonra bölgemize ve Türkiye’ye ulaştırma noktasında önemli katkıları var. Bunlar konusunda da gayet memnunuz. Çok teşekkür ediyoruz. Bu sıcak ilişkimizden bize verdiğiniz değerden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

HEDEF EN AZ 1 MİLYAR DOLAR

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, konuşmasında Afyon’un ihracat rakamları hakkında da bilgi verdi. Serteser, şu ifadeleri kullandı:

“İlimiz hakkında ATSO’nun söyleyeceği en önemli şey, 2018 yılının ihracat rakamlarıdır. Bu konuda sevindirici bir durumla karşı karşıyayız. 2017 yılını 313 milyon 77 bin dolarla kapatmıştık. 2018 yılını geçen yıla göre yüzde 9.15 artış oranıyla 341 milyon 714 bin dolarla kapattık. Sevindirici ama yeterli değil. Çünkü hedefimiz biliniyor. Değişik seferlerde bundan bahsettik. Hedefimiz Süper Lig. Süper Lig dediğimiz zaman bir milyar dolarlık ihracata ulaşmamız demek. Bir milyar dolarlık ihracata bu yıl 17 il ulaşmış durumdadır. Biz de 29’ncu sırada iken, bu sene bir basamak yukarı çıkarak Türkiye genelinde 28’inci sıraya yükseldik. Büyük bir çaba ve gayretle bir milyar dolar ihracat hedefine 2023 yılında ulaşmak için hep birlikte çalışacağız.

Her yıl yapılan ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminden beri hiç aksatmadan düzenlenen, TOBB’un da katıldığı Ticaret ve Sanayi Şûrası, Ocak ayı içinde gerçekleştirilecek. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayı içerisinde katılacağı Cumhurbaşkanımız’dan tarih bekleniyor. Şûra’da da belirteceğiz. İhracat ile ilgili bir sorunumuz var. Aslında ihracatımız daha yüksek. Bilindiği üzere ihraç kayıtlı satışlarımız var. Bu 60 ile 100 milyon dolar arasında her yıl değişiyor. 100 milyon dolar olduğunu kabul etsek aslında bizim ihracatımız 450 milyon dolar. Bu nasıl oluyor? Kısaca tarif edelim. İhraç kayıtlı satış demek aslında bütün üretim evrelerinin Afyonkarahisar’daki bizim üyelerimiz tarafından yapılmasıdır. Müşteriyi bulan firma o ihracatı yaptığında o hangi ile bağlıysa ihracat onun hanesine yazılıyor. Hâlbuki üreten biziz. Son mamul aşamasına gelinceye kadar tüm işlemler bizim üyelerimiz tarafından yapılıyor. Biz de istiyoruz ki ihraç kayıtlı satışlar, bulunduğu ile yazılsın. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız’a da ileteceğiz. Eğer öyle olursa hakikaten gerçekte bizim yaptığımız ihracat biraz daha artacak. Tabii ki bu yeterli gelmeyecek. Çünkü daha çalışmamız gerekecek. Mevcut sektörlerimizle bunu yükseltmemiz mümkün. Ama bir milyar dolara ulaşmamız, hakikaten güç. Çünkü biz yükte ağır pahada hafif sektörlere sahibiz. Ne yazık ki bu sektörlerimizde katma değeri çok artıramadık. Artırmaya yönelik firmalarımızın, bilhassa mermer firmalarımızın önemli çalışmaları var. Ama ne kadar artırırsanız arttırın neticede yükte ama bedelde miktarı düşük sektörler tarafından ihracat yapılıyor. Dolayısıyla ne yapacağız? O zaman bu sektörlerimizdeki katma değeri yükseltecek çalışmalar yapacağız. Bir de yeni pazarlara açılmak için çalışmalar yapacağız. Biz bunu yapıyoruz. Şu anda iki tane URGE Projesi yürütüyoruz. URGE Projesi ihracatı artırma konusunda yeni pazarlara ulaşma projesidir. İki projeyi aynı anda yürüten Ticaret ve Sanayi Odası var mı, bilmiyorum. Ama biz önemli ölçüde ihracatı artırma konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu birinci yapacağımız şeydir. İkinci yapacağımız iş, yeni ihracat kalemleri bulmaktır. İhracat yapılan malların yanına ne ekleyebiliriz? Geçtiğimiz günlerde Sayın Milletvekilimiz Ali Özkaya bizi ziyaret etti. Türkiye bilhassa Milli Savunma Sanayi’nde bunun yanında kendi motorunu üretmede tank motorlarını, uçak motorlarını üretmede çok önemli çalışmalar yapıyor. Cumhurbaşkanımız tarafından görevlendirilen başındaki kişiyi Sayın Milletvekilimiz davet etmiş. Herhalde bu ay bizi ziyaret edecek. Bu işler Türkiye’de yapılırken biz Afyonkarahisar’daki bilhassa makine ihracatçıları vasıtasıyla hangi parçalarını üretebileceğimizi araştırıyoruz. Sayın Orman ve Su İşleri Eski Bakanımız Veysel Eroğlu’nun, Milletvekillerimiz Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven’in, sayesinde bunu oluşturabilirsek, 1 milyar dolara ulaşma hedefimize de büyük katkı sağlayacaktı. Bunları hep birlikte Sayın Milletvekillerimiz’le birlikte çalışıyoruz. Her fırsatta bir araya gelmeye gayret ediyoruz. 2023 yılında Afyonkarahisar’ı Süper Lig’e çıkmış bir şehir olarak görmek için elimizden geleni yapacağımıza emin olabilirsiniz.”

DÜNYANIN YARISINDAN FAZLASINA İHRAÇ VAR

Dünyadaki ülkelerin yarısından fazlasına Afyon’dan ihracat yapıldığına dikkat çeken Serteser, “128 ülkeye, 7 Serbest Bölge’ye 2018 yılında ihracat yapmışız. Bu demek oluyor ki dünyadaki 200 civarında ülkenin yarısından fazlasına ihracat yapmışız. Bu, önemli bir başarıdır. Büyük iller dâhil olmak üzere her il için ulaşılabilecek kolay bir netice değildir. Demek ki ihracatçılarımız, 128 ülkeye ulaşmışlar. Mallarını ihraç etmişlerdir. 2018 yılında 347 ihracatçı firmamız var, bir önceki sene 324 idi. Bizim ölçeğimizdeki bir şehir için az bir rakam değil. Bunu da artırmaya gayret edeceğiz.

İhracat yapılan ülkeler arasında birinci sırada Irak yerini alıyor. İkinci sırada ABD, üçüncü sırada Çin Halk Cumhuriyeti, 4’üncü sırada Fransa ve 5’nci sırada da Gana yer almaktadır. Mermerimiz klasiğimizdir. Yeni bir klasiğimiz değil tarih öncesi klasiğimizdir.  İhracatta da en önemli sektörümüzdür. İhracatımızın yüzde 60 civarını gerçekleştirdiğimiz bir sektörümüz. Mermer ihracatında Türkiye’de üçüncü sıradayız. Mermer ve doğaltaş ihracatında 2 milyar dolar üzerinde ihracat yapıldı. Birinci sırada İstanbul, ikinci sırada Denizli, üçüncü sırada Afyonkarahisar var. Dolayısıyla bu da önemlidir. Bizden sonra Burdur ve İzmir geliyor. Toplam 341 milyon 740 bin doların 183 milyon 900 bin doları,  mermer tarafından sağlanıyor.

Su ürünleri ve hayvansal ürünler, son 10 yılda ikinci klasiğimizdir. İhracatta ikinci sektörümüz yumurta sektörüdür. Bu sektörde Türkiye de açık ara öndeyiz. İhracatta birinci sıradayız. Maşallah son zamanlarda hiç kaptırmadık, kaptırmayı da düşünmüyoruz. 79 milyon 15 bin dolarlık dış satımla birinci sıradayız. Yumurta ihracatında; ikinci İstanbul, üçüncü Konya, dördüncü Gaziantep, beşinci Bursa’dır. Üçüncü önemli ihracat kalemimiz de haşhaştır. Afyonkarahisar, haşhaşın en fazla ihraç edildiği ikinci ildir. 17 milyon 556 bin dolarlık ihracatımız var. İl olarak birinci İzmir, ikinci Afyon. Üç kalemde neredeyse lideriz. Bu Afyon için önemli bir şeydir. Aslında Afyon önemli bir şehirdir. Bunu bilmemiz gerekiyor. 230 bin merkez nüfusumuz, 715 bin il nüfusumuz var. Nüfus büyüklüğünde bilindiği üzere 31’inci sıradayız. Ama ihracatta 28’inci sıradayız. Türkiye’ye rakamsal olarak belki 1 milyar dolarlık katkı sağlayamadık ama üç önemli sektörün 3 önemli ürününde önemli bir katkı sağlamaktayız” şeklinde konuştu.

AFYON, KENEVİR ÜRETİMİ LİSTESİNE GİRMEYİ İSTİYOR

Türkiye’nin gündemine gelen kenevir üretimi hakkında da Afyon’un talebini paylaşan Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da gündeme getirdiği kenevir konusu var; bu konuyu Şûra’da Cumhurbaşkanımız’a ileteceğim. Haşhaş Raporu hazırladık. Haşhaş bazı AB ülkelerince kotaları dışında fazla ekiliyor. Biz kotamıza harfiyen uyduğumuz için bu konuda büyük zararımız oluyor. En büyük ihracatçılarımızdan bir yumurta firmasının sahibi, Avrupa Birliği ülkelerinin belirlenen kotayı aşması nedeniyle yıllık 500 milyon dolar kaybımızın olduğunu belirtiyor. Kendisi raporunu hazırlamış. İnşallah Cumhurbaşkanımız’a bu raporu da TOBB’da yapılacak Ticaret ve Sanayi Şurası’nda ileteceğim. Çevremizde birçok il kenevir ekim iznini almışken, 18 olan il sayısı 19’a çıkarılmışken ekim yapılacak yerler arasında Afyonkarahisar’ın olmaması ilimiz için büyük bir kayıptır diye düşünüyorum. Kenevir ekimi yapılacak 19 il sayısı, büyük bir rakamdır. Bu sayının 20’ye yuvarlanıp Afyon’un da bu iller arasında dâhil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun mutlaka ilgilendiğini düşünüyorum. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Akif Özkaldı, mutlaka ilgileniyordur diye düşünüyorum. Milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven’in mutlaka bu işi halletmeleri gerektiğini düşünüyorum. İnşallah 20’nci il Afyon olur diye ümit ediyorum. Madencilik sektöründe isteklerimiz mevcuttur. Yumurta sektöründe bilhassa KDV hakkındaki isteklerimiz mevcuttur. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımız’a Ticaret ve Sanayi Şûrası’nda ileteceğiz. Her seferinde Sayın Bakanlarımız’a iletiyoruz. Tekraren bunları Cumhurbaşkanımız’a ileteceğiz. Bu konularda desteklerini bekleyeceğiz. İstirham edeceğiz, inşallah o destekler de sağlanır diye düşünüyorum.”

AB PROJELERİ KAZANDIK

ATSO’nun projeleri hakkında da bilgi veren Serteser, şu ifadeleri kullandı:

“AB Projeleri’ne çok önem veriyoruz. Ortalama 10 yıllık icraat dönemimizde yıllık gelirimiz, 2009’dan başlayıp 2018 yılına kadar yıllık 1,5 milyon TL’dir. Bu da yılda 15 milyon TL yapıyor. Bu iki eksik iki fazla olur. Biz kazandığımız AB Projeleri ve Kalkınma Ajansı Projeleri ve diğer destek projelerinden 29 milyon TL’lik katkı sağlamışız. Gelirimizin iki misli proje kazandık. Bu projeler konusunda Genel Sekreterimiz Ali Şenol, bizde göreve başlayalı 2 yıl olacak; bize büyük bir ivme kazandırmıştır. Avrupa Birliği ve tüm projelerde tecrübesi vardı. Kendi camiamızda çalışıyordu. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı’ydı. Bizim de çalışmalarımız vardı, ama kendisi gelince proje çalışmalarımız yoğun bir şekilde arttı. Bundan dolayı hem Genel Sekreterimiz’e, hem tüm personelimize sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim.

ATSO KOBİ Akademisi oluşturduk. Bu proje ile üyelerimize uzaktan eğitim verebiliyoruz. Ankara’dan Başkent Üniversitesi ile, Finlandiya’dan Turku Üniversitesi ile uzaktan eğitim modülü oluşturduk. Bu, aşağı yukarı 220 bin Avro’luk Avrupa Birliği projesidir. Ön elemeden geçen KOBİ Hastanesi Projesi var. Burada 400’e yakın KOBİ elemanına eğitim verilecek, 80’e yakın şirketin finans hastalığı tespit edilecek. Bu konuda onlara yardımda bulunulacak. Bu projede yanımıza kardeş odamız Bingöl Ticaret ve Sanayi Odamız’ı da aldık. Bu projede de yurtiçi ve yurtdışı ortaklarımız mevcut. Bu da önem verdiğimiz Avrupa Birliği projelerinden bir tanesi.

Sağlık Turizmi Çalışanlarının Kalitesinin Artırılması Projemiz’i Zafer Kalkınma Ajansı’na sunmuştuk. Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazandı. Sağlık turizmi alanında çalışanlara eğitim vereceğiz.

YENİ PROJE YOLDA

13 yıldır geleneksel olarak ATSO Spor Oyunları’nı yapıyoruz. Her geçen sene daha fazla firma, daha fazla kişi bu oyunlara katılıyor. Burada firmaların kardeşlik duyguları pekiştiriliyor, samimiyetler artırılıyor. Türkiye’de 365 Oda ve Borsa içinde bu kadar uzun süre spor organizasyonu yapan Oda yok. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz bir futbol takımı kurduk. İlk maçımızı İstanbul Ticaret Odası Futbol Takımı ile yaptık. 5-5 berabere kaldık. Bu neyi sağlıyor? İstanbul, Türkiye’nin en büyük Odası. Yaklaşık 430 bin üyesi, 400 milyon liraya yakın bütçesi olan dev bir kuruluş. Yaklaşık 500 çalışanı var. Türkiye’nin ilk ve en büyük Odası. Bu tip Odalar ile ilişkileri artırmak, Afyonkarahisarımız açısından önemlidir. Şimdi biz de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir proje hazırlıyoruz. Afyon’da yapılmak üzere Odalar Ligi kurulmasını talep edeceğiz. Proje taslağını biz hazırlıyoruz. Daha Sayın Başkanımız’ın da haberi yok. Biz taslak projeyi vereceğiz. Bu da gerçekleşir diye düşünüyorum. Gerçekleşirse Odamız ve İlimiz için önemli bir proje olacaktır.”

KÜLTÜREL VE SOSYAL ÇALIŞMALARA DESTEK

ATSO’nun sosyal ve kültürel faaliyetlere destek verdiğinin altını çizen Serteser, “Biz geçtiğimiz iki dönem, Ticaret ve Sanayi Odası’nın altyapısını geliştirmek için çalıştık. İçinde bulunduğumuz binanın arsası, bizden önce belirli taahhütlerle Milli Emlak’tan alınmış. Taahhütlerden bir tanesi Hizmet Binası’nın yapılması idi. Buraya acil bir biçimde binamızı yapma kararı verdik. Dönemimizde yapıp bitirdik. 2011’de başladık, 2013’te binamıza geçerek kullanmaya başladık.

Eski binamız da 30 yıllık binaydı. Zamanında çok güzeldi, yapanlardan Allah razı olsun. Yıllar içinde binaların işlevleri yetmeyebiliyor. Onu yıkıp hem kira gelirlerimizi artırmak, hem de binamızın vasfını bulunduğumuz yıla uygun hale getirmek istedik. 2016 yılında o binamızdan 240 bin lira yıllık kira elde ediyorduk. 8 ay içinde şehir merkezindeki binamızı yıkıp bitirdik. Şu anda 900 bin liraya yakın bir kira geliri elde ediyoruz. 3 buçuk milyon liraya yakın mal ettik. Orayı 3 milyon kredi ile yaptık. Kendi kirası ile ödemesini yapabilir duruma geldi. Sonra elektrik enerjisi projesi yaptık, hibe destekli projemizi tamamladık. Hizmet Binamız’ın kredi borcu, geçtiğimiz senenin Haziran ayında bitti. Biz kredi borçlarımızdan dolayı tanıtım faaliyetlerine, sosyal faaliyetlere para ayıramıyorduk. Artık sosyal sorumluluğumuz olduğunu düşünerek Frig Fotofest’e, Filim Festivali’ne, Frig Ultramaratonu’na, Ulusal Turizm Kongresi’ne kaynak sağladık. Bazı organizasyonların ana sponsoruyduk.

Odamız’ın tarihi 1891 denir ama, elimizde bir kitapçık, bir kaynak yoktu. Bütün Osmanlı arşivlerimizi Osmanlıcadan Türkçeye çevirttik. Yakın zamanda Ticaret ve Sanayi Odası’nın kendi yayını olarak Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tarihi isimli bir kitap çıkarmış olacağız. Yönetim Kurulumuz’un belirlediği kültürel ve sosyal çalışmalara belirli miktarda destek sağlamayı düşünüyoruz. Afyon Ticaret ve Sanayi Odası, İlimiz’in ve Ülkemiz’in daha ileriye gitmesi için öncelikle ekonomik, sonra sosyo-kültürel projelerin hepsinin içinde yer alacaktır” diye konuştu.

TİCARET VE SANAYİ ŞÛRASI’NDA GÜNDEME GELECEK

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Serteser, toplantıda gazetecilerden gelen sorulara da cevap verdi. Serteser, Zafer Havalimanı hakkındaki bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Zafer Havalimanı bizi çok ilgilendiriyor. Hükümetimiz’i de ilgilendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın bu durumdan tam anlamıyla haberdar olmadığını düşünüyoruz. Ticaret Şûrası’nda bizden 3 önemli sorunu ve çözüm önerisini gündeme getirmemiz istendi. Cumhurbaşkanımız ile direkt temas edeceğiz. Afyonkarahisar ilinin sözcüsü de benim. Şura’da 3 ana başlıkta konuşacağız. Bunlardan bir tanesi de Zafer Havalimanı olacak. Hem yurtiçi İstanbul seferlerinin artırılması gerektiğini, hem Gaziantep-Adana bölgesine haftada bir sefer olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa’da hemşehrilerimizin yoğun olduğu Brüksel, Düsseldof, St. Ettienne gibi şehirlere direkt seferlerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da raporumuzu hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız’a Ticaret ve Sanayi Şûrası’nda hem sözlü, hem yazılı olarak takdim edeceğiz.”

BAŞKAN ADAYLARINA BAŞARILAR DİLERİZ

Serteser’in Belediye Başkan Adayları ve siyaset konusundaki bir soruya verdiği bir cevap ise şöyle:

“Belediye Başkan adaylarına başarılar diliyoruz. Hayırlı olanın Afyonkarahisarımız’ın başına gelmesini temenni ediyoruz. Biz sanayici ve ticaret erbabının çatı sivil toplum kuruluşuyuz, her görüşten üyelerimiz bulunuyor. Bir siyasi partinin adayını direkt desteklememiz söz konusu olamaz. Şehrimiz için hayırlı olan aday, inşallah Belediye Başkanı seçilir. Bizim kapımız tüm adaylara açık. Adayların, bizim üyelerimizin dertleri nedir, Afyon’un problemleri nedir, bizden öğrenip çözüm önerileri bulmaları gerekir. Uyum içinde Afyonkarahisar’ı geliştireceksek, birbirimizin düşüncelerine değer vereceğiz. Adayların tamamına çözüm önerilerimizi anlatmaya hazırız. Başkan’ın kim olacağını Afyonkarahisar halkı karar verecek. Bizim işimiz ekonomidir, siyaset değildir.”

EĞİTİME DESTEK OLUNMALI

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Eğitim Vakfı hakkındaki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Afyon Eğitim Vakfı’nın kısa mesajla bağış kampanyası için elimizden geleni yapacağız. Tüm vatandaşlarımızdan, hemşehrilerimizden eğitim için destek bekliyoruz. İhtiyaç sahibi, başarılı bir öğrencinin okumasını sağlamak için katkı sağlanacak. Bir Ordulu vatandaşımız, Afyon Eğitim Vakfı’nı kriterlerini inceleyip, bize sormadan 50 bin, bu sene 75 bin lira bağış yapmış. Arsayı alacağız deyince de 165 bin lira bağış yaptı. Hemşehrilerimizin tamamı duyarlıdır, belki duymamışlardır. Bu kampanyamızı da tekrar hatırlatalım.”

 

 

Ekleme Tarihi:14.01.2019

Okunma Sayısı:1563

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz