SERTESER, A HABER’DE AFYON’UN MERMER İHRACATINI DEĞERLENDİRDİ

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, A Haber Afyonkarahisar Temsilcisi Nail Azbay’ın sorularını yanıtladı. Mermerin, Afyonkarahisar’ın ihracatında önemli bir yeri olduğunu kaydeden Serteser, “Afyonkarahisar’ın geçen seneki toplam ihracatı 313 milyon dolardı. İhraç kayıtlı satışlar, buna dahil değil. Bunun 185 milyon dolarını mermer ihracatından karşıladık. Bu demektir ki Afyonkarahisar’ın ihracatının yüzde 60’ını mermer karşılıyor. Dolayısıyla Afyonkarahisarımız için mermer, önemli bir sektördür. Ben onu şöyle adlandırıyorum: Afyonkarahisar’ın en önemli klasiği, mermerdir” dedi. 
MERMER BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ
Afyonkarahisar’ın mermer ihracatının Türkiye için de önemine dikkat çeken Serteser, “Türkiye açısından önemi de çok büyük. Türkiye’nin 2 milyar 50 milyon dolarlık mermer ihracatı var. 185 milyon dolarını biz yaptığımıza göre, yaklaşık yüzde 10’unu biz karşılıyoruz demektir. Türkiye’de birçok mermer ocağı var, birçok ilde mermer çıkarılıyor. Son yıllarda mermer çeşitliliğimiz ve mermer ocak sayımız ciddi miktarlarda artmasına rağmen Afyonkarahisar, tüm Türkiye’nin mermer ihracatının, doğaltaş ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor. Afyonkarahisar için mermerin ne kadar önemli olduğunu bu rakamlarla anlayabiliriz. En fazla mermer ihraç ettiğimiz ülkelerden ilk üç sırada Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Fransa yer alıyor. Bu sene ilk dört ayda mermer ve doğaltaş ihracatında yaklaşık 58 milyon dolara ulaştık. Geçen senenin ilk dört ayına göre yüzde 4 artış kaydettik ama önümüzdeki aylarda mermer ihracatının daha da artacağını düşünüyorum. Afyon, eşittir mermer. Mermer bizim vazgeçilmezimiz. Türkiye’de de Afyonkarahisar’ı mermer denilince en vazgeçilmeyecek il olarak adlandırabiliriz” ifadelerini kullandı. 
TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANACAK PROJE
Afyonkarahisar’da hayata geçirilecek yeni bir proje ile Türkiye’de bir ilke imza atacaklarını belirten Serteser, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz bu dönem Afyonkarahisar’a önemli bir proje yapacağız. Bu proje Türkiye’de yok. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın bulunduğu yerde 365 gün açık mermer showroomlarının bulunacağı, bir bakıma Mermer AVM’si de diyebileceğimiz bir organizasyonu gerçekleştirmiş olacağız. Bundan sonra müteahhit firmaların, mimarların, evini dekore edeceklerin mermer fuarlarını beklemesine veya tek tek mermer fabrikalarını gezmesine gerek kalmayacak. İnşallah bunu 2 sene içinde gerçekleştireceğiz. Burada tüm mermer çeşitlerini görebilecekleri gibi fabrikaları ile, ocakları ile irtibatı buradan sağlayabilecekler. Türkiye için bir ilk olacak” şeklinde konuştu. 
MERMER SEKTÖRÜ İÇİN BÜYÜK HİZMET
Projenin, mermer üreticilerine de, mermer satın almak isteyen kişilere de kolaylık sağlayacağını hatırlatan Serteser, şöyle devam etti:
“Mermerin başkenti olan Afyonkarahisarımız’da da böyle bir şeyin olması çok önemli. Sektörümüzle bir entegrasyon sağlanmış olacak. Yabancılar geliyorlar, fabrikaları tek tek gezmek zorunda kalıyorlar. Bir inşaat firması, mimarı ile geliyor; tek tek fabrikaları gezmek zorunda kalıyor. Bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar fabrikada, showroom bulunuyor. Mermer sektörü için, Afyon ve Türkiye’deki doğaltaş sektörü için büyük bir hizmet olacağını düşünüyorum. İnşallah bunu faaliyete geçireceğiz.”
10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Mermer sektörünün, Afyonkarahisar’daki istihdam oranında da ayrı bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Serteser, “Mermer, ilimizdeki istihdam noktasında da önemli. 10 bin kişi civarındaki istihdam, mermer sektöründe yapılıyor. Atölyesinden fabrikasına kadar irili ufaklı 500 mermer tesisimiz var. Afyonkarahisar’da sonra mermer ile ünlenmiş illerde de Afyonkarahisarlılarımızın pek çok ocağı ve fabrikası mevcut. Başka illerin ihracatlarına da bizim yetiştirdiğimiz, Afyonkarahisar’dan çıkan mermer sanayicileri katkı sağlıyorlar” dedi. 
İHRAÇ KAYITLI SATIŞLAR VURGUSU
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, A Haber’e yaptığı değerlendirmede “ihraç kayıtlı satışlar” hakkında da tespitlerde bulundu. Serteser, şöyle konuştu: 
“185 milyon dolarlık geçen seneki mermer ihracatımızın yanında 63 milyon dolarlık da ihraç kayıtlı ihracatımız var. Bunu da eklersek, geçen sene yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracat yapmış oluyoruz. Bu önemli bir rakamdır. Benim kanıma göre ihraç kayıtlı satış şu demek: Üretici burada, ihracatçı firma kanalıyla ihracat yapılıyor. İhracatı yapan aslında üretici değil, aracı. Ama Afyonkarahisar’daki fabrikalarda üretilen mermer ihraç ediliyor. Dolayısıyla ihraç kayıtlarının da ihracatının o ile yansıması gerektiğine inanıyorum.”

Ekleme Tarihi:3.05.2018

Okunma Sayısı:1640

İlgili Fotoğraflar

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz