EKONOMİ BAKANLIĞI YETKİLİLERİ, AFYONKARAHİSAR’DA İNCELEMELER YAPTI

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış ve beraberindeki heyet, Afyonkarahisar’daki firmaları ziyaret etti. Çetinkayış ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, ziyaretlerin ardından Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Oda Üyeleri ile toplantı yaptı

 

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Kısa, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Karabörklü ve Ekonomi Bakanlığı Uzmanları, Afyonkarahisar’da incelemelerde bulundu.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NOT EDİLDİ

Ekonomi Bakanlığı heyeti, önceden belirlenen firmaları 2 grup hâlinde ziyaret ederek firma sahipleri ve yetkililerinin sorunlarını, çözüm önerilerini ve taleplerini tek tek not aldı. Ziyaretlere Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Ali Şenol, ATSO Ar-Ge ve Dış İlişkiler Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, ATSO Bilgi İşlem Sorumlusu Fatih Karşen eşlik etti.

VALİ TUTULMAZ İLE İSTİŞARE

Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ı ziyaret ederek şehir ekonomi hakkında istişarede bulundu. Ziyarette ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol da yer aldı.

ATSO’DA TOPLANTI YAPILDI

Firma ziyaretlerinin ardından Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış başkanlığındaki heyet, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda Oda Üyeleri ile toplantı gerçekleştirildi.

İHRACATTA HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Toplantının açış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, Afyonkarahisar ve ATSO hakkında bilgi verdi. Köse, “Dış ticaret fazlası veren İlimiz, sağlanan destekler ile ihracatta son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiştir. İlimizin 2003 yılında 80 milyon dolar olan ihracatı 2017 yılında 313 milyon dolara ulaşmıştır.

Odamızın 2023 yılı hedefi ise 1 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. İlimizin ihracat kalemleri arasında yer alan mermer yüzde 59 ile en büyük payı almaktadır. Türkiye’de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar’dan çıkarılmakta olup, bu rakam ülkemiz doğaltaş ihracatının yüzde 9’una karşılık gelmektedir. Ayrıca İlimiz dışında bulunan ve Afyonkarahisarlı mermercilerin bulunmadığı mermer üretim bölgesi yok gibidir” dedi.

YUMURTA ÜRETİMİNİN YÜZDE 20’Sİ AFYON’DA

Afyonkarahisar’ın yumurtacılık sektöründe de önemli bir il olduğunu hatırlatan Köse, “Doğaltaş sektöründen sonra en fazla ihracat yaptığımız kalem ise Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller faslı içerisinde yer alan yumurtadır. Türkiye’deki yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 20’si ilimizde gerçekleşmektedir. Türkiye’deki toplam yumurta ihracatının ise yüzde 30’u Afyonkarahisar’dan yapılmaktadır. Bu alanda ilimiz yumurtanın borsası konumundadır.

Diğer önemli ihracat kalemlerimiz ise Şekerleme Ürünleri,  Mutfak Gereçleri, Haşhaş, Mermer Makinaları, Maden Suyu ve Konveyör Band’tır” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRDİ

İhracat ve fuarlar hakkında yaşanan sorunları da gündeme getiren Köse, konuşmasında şu vurguları yaptı:

“Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi(UR-GE) Projeleri kapsamında kümeye dahil olan firmalar proje boyunca 10 tane yurtdışı faaliyetine katılabiliyorlardı. Bu yurtdışı faaliyetlerinde fuarlarda stant açarak ürünlerini sergileyebiliyorlardı. 6 Mart 2017 tarihinde yayınlanan genelge ile birlikte fuar desteği kalktı sadece ikili iş görüşmeleri ve firma ziyaretleri destek kapsamına dâhil oldu. Odamızın yürüttüğü mermer kümelenmesinde ise karşı firmalar ürünleri görerek ve dokunarak ürün ile ilgili görüşme yapmak istiyorlar bu nedenden dolayı UR-GE projelerine tekrardan fuar desteğinin eklenmesinin olumlu olacağı düşüncesindeyiz. Bunun haricinde İlimiz ihracatçı firmalarının yaşadığı bir takım sıkıntılar var. İlgili birimlerinizin bu sıkıntılarla ilgili mutlaka bilgisi vardır, ama izninizle burada bir kez daha arz etmek istiyorum. Yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız Kuzey Afrika ülkeleriyle ticaret yapamamaktadır. Bu tip ülkelerin Avrupa birliği ile yaptıkları Serbest ticaret anlaşmaları önümüze önemli bir engel olarak çıkmaktadır. Örneğin; Firmalarımız Libya’ya ihracatta yüzde 30 vergi ile karşılaşırken, Fransa’ya yüzde 0 vergi uygulamaktadır. Bu sebep ile firmalarımız gümrük vergilerinden kaynaklanan yüksek maliyet ile karşı karşıya kalmakta, bu da Fransız firmaları ile rekabet edememelerine yol açmaktadır.

Bu durum aynı şekilde Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerde de geçerlidir.

Diğer bir konu ise Suudi Arabistan gümrüklerinde Amerikan menşeli Serbest Gözetim Şirketlerinin uyguladığı politikalar sonucu oluşan maliyetlerdir. Uygulanan politikalar ile konteyner maliyetlerinde 2000 Dolar’a kadar ulaşan ekstra maliyetler ihracatçı firmalarımızın karşısına çıkan bir diğer engeldir.”

Köse, Afyonkarahisar’ın mermerden sonra en büyük ihracat kaleminin yumurta olduğunu belirterek, yumurtacılık sektörünün özellikle Irak’ın kuzeyinde yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Köse, Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin Afyonkarahisar’a gelerek üreticinin sesine kulak vermeleri dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

ÜRETİCİ İLE BİREBİR TEMAS KURULUYOR

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış ise şu ifadeleri kullandı:

“Buradaki amacımız en başta sizlerle tanışmak. Sizleri üretim tesislerinizde, yerlerinizde ziyaret ettik. Üretim tesislerinizi görmek, orada sizinle birebir temas kurmak, sıkıntılarınız, sorunlarınız varsa onları dinlemek, bir yandan da Bakanlığımızın uyguladığı ihracat destekleri, yatırım teşvik destekleri, ithalat ve ihracatta uyguladığı politikaları, yerli sanayiyi korumak için aldığımız tedbirler, serbest bölge uygulamaları hakkındaki bilgileri sizinle paylaşmak için buradayız. Burada biz sizden çok şey öğreniyoruz, şahsımız adına. Bulunduğumuz Bakanlık’ın reel sektörde aldığı politikaların etkileri varsa eksikleri bunları tamamlamak için sizden gelen istekleri de gözden geçireceğiz. Sadece bizim Bakanlık ile ilgili değil, diğer Bakanlıklarla da ilgili, Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, diğer Bakanlıklar’ın uygulamalarında da varsa sıkıntılar, bunları not edip bunların takibini yapmak istemekteyiz. Şu ana kadar 41 il ziyareti gerçekleştirildi. 1500’ün üzerinde firma ile birebir diyaloğumuz oldu.”

İŞADAMLARI SORDU, BAKANLIK HEYETİ CEVAPLADI

Konuşmaların ardından işadamları, Ekonomi Bakanlığı yetkililerine sormak istedikleri soruları sordular. Toplantı sonunda, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış’a hediye takdim etti.

Ekleme Tarihi:24.02.2018

Okunma Sayısı:1613

İlgili Fotoğraflar

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz